Web Analytics Made Easy - Statcounter

پاساژ شِکری، یکی از مراکز اصلی خرید و فروش کتاب در اصفهان است که البته در کل کشور از شهرت خاصی برخوردار است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در چهارباغ پایین و نرسیده به دروازه دولت، درست سمتی که خیابان شیخ بهایی است، به «پاساژ شِکری» می رسم، پاساژی که یکی از مراکز اصلی خرید و فروش کتاب در اصفهان است، البته نه هرنوع کتابی! در پاساژ شکری عمدتاً کتاب های درسی به چشم می خورد، از مدرسه تا دانشگاه، و به واقع باید گفت اینجا بورس کتابهای درسی است و بازهم باید گفت نه هر کتاب درسی! پاساژ شکری بورس کتابهای درسی دست دوم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانش آموزان و دانشگاهیان می توانند کتاب مورد نیازشان را عمدتاً بصورت دست دوم از کتابفروشی های این مجتمع تهیه کنند و حتی کتابهایی که دیگر نیاز ندارند در این پاساژ بفروش برسانند. پاساژی که برای دانشجویان طعمی شیرین دارد همچون شکر و طعمی تلخ برای بسیاری از کتابفروشی ها و ناشران کتاب...

با برخی از کتابفروشان پاساژ شکری گفتگو کردم.

مافیا در حوزه کتابهای درسی رخنه دارد

«خرازی ها» صاحب کتابفروشی «نیکان» است و ۱۵ سال است به خرید و فروش کتابهای درسی در پاساژ شکری می پردازد. وی به برخی مشکلات حوزه کتابهای درسی اشاره می کند و می گوید: «یکی از مشکلاتی که در حوزۀ کتابهای درسی وجود دارد این است که در برخی از این مجموعه کتابها مافیا رخنه کرده است و مثلاً یک کتاب فیزیک را حدود ۲۰ نفر ترجمه می کنند و همه اش مثل هم است! حتی بسیاری از کتابهای دبیرستانی نیز اینچنین است! و بعد هر انتشاراتی برای خودش کتابی را منتشر کرده بازاریابی می کند و برای همین قیمت آن کتاب بالا می رود و بسیار دیده شده این انتشاراتی ها به فلان دانشگاه می گویند من اینقدر تومان به شما می دهم شما هم کتاب من را به دانشجویان معرفی کن!»

این کتابفروش ادامه می دهد: «دربارۀ بسیاری از کتابها به همین صورت است، مثلاً کتاب اندیشه اسلامی چندین نوع چاپ دارد و فلان استاد به دانشگاه می گوید اندیشه اسلامی من را معرفی کن. واقعاً جای تأسف است که اینقدر بی رویه هزینه های بیخود می کنند تا کتابشان معرفی بشود. متأسفانه هستند استادانی که برای اینکه درجه بگیرد مدام کتاب از روی هم کپی می کنند! ۲۰ تا کتاب تاریخ اسلام داریم و همه شان یکی است و فقط قیمت هایش بالا می رود. این مافیا است!»

کتاب دست دوم مثل ماشین است

وی دربارۀ تخفیف کتابها تصریح می کند: «کتاب دست دوم مثل ماشین است، گاهی یک کتاب هست که وضعیت ظاهرش خیلی بد و پاره است و قیمت اصل آن ۱۰ هزارتومان است و ما ۲ تومان می فروشیم اما گاهی یک کتاب هست که نو است و در این مورد۲۰ درصد تخفیف می دهیم. اما یک موضوعی که خیلی جالب است این است که مثلاً فلان شخص ۵ میلیون می دهد و کتابش را معرفی می کند و کتابی که ۲۰ تومان است۴۰ تومان قیمت می زند و بعد به ما می گوید که به تو ۲۵ تومان می دهم! خب من وقتی ۲۵ خریده باشم ۳۰ می فروشم ولی اصل کار این است که او از اول قیمت را بالا زده است! مدام به دلایل مختلف به کتابفروشی ها زنگ می زنند، یکبار می گویند بخاطر هفته کتاب ۵۰ درصد تخفیف گذاشتیم بیایید بخرید ببرید، خوب وقتی ما ۵۰ درصد تخفیف بخریم دیگر به قیمت پشت جلد نمی دهیم اما بعضی ها می دهند و بعد به ما می گویند شما کم می فروشید».

خرید ما سه برابر فروشمان است

صاحب کتابفروشی نیکان می افزاید: «ما روی کتابهای نویی که مافیا دارد تخفیف می دهیم مثل کتابهای گاج و کانون. این مافیا به این صورت است که ناشر قیمت را بالا می زند و بعد به ما می گوید ۵۰ درصد تخفیف به تو می دهیم، مثلا قیمت کتاب ۳۰ تومان است اما می زند ۴۵ تومان ولی کتاب نو را به ما ۲۲ تومان می دهد و وقتی ما ۲۲ تومان بخریم یعنی ۲۵ می دهیم به مشتری و دیگر به این قیمت روی کتاب نگاه نمی کنیم».

وی می گوید: «خرید ما سه برابر فروشمان است، در اصفهان هرکسی بخواهد کتابی بفروشد به این پاساژ می آید. من معمولا ۱۰ عدد کتاب می خرم و ۲ عدد می فروشم و سعی می کنیم دخل و خرجمان را مناسب تنظیم کنیم و برای اینکه دخل و خرج با هم بخواند خریدمان را از مشتری پایین می آوریم.»

خرازی ها معتقد است: «من احساس می کنم دانشجوها وقتی بیکار می شوند کتاب می خوانند».

او دربارۀ کپی کردن کتابها از روی فایل های الکترونیک تصریح می کند: «ما اینجا کتابی را کپی نمی کنیم یعنی کتابفروش ها این کار را نمی کنند برخی از دفاتر فنی کتابهایی را کپی می کنند که ناشرشان اجازه داده است».

ما کتاب کپی نمی کنیم/جزوه های روی سایت دانشگاه را پرینت می گیریم!

بسیاری از کتابفروشی های سطح شهر اعتقاد دارند در پاساژ شکری، فایل های (پی دی اف) کتابها در رایانه های دفاتر فنی و کتابفروشی های این مجتمع موجود است و براحتی در زمان تقاضای مشتری آن را پرینت می گیرند! به سراغ دفتر فنی «آریانا» که یکی از دفتر فنی های موجود در پاساژ شکری است می روم و موضوع را از وی جویا می شوم.

صفحه مونیتور رایانه اش را به سمت من می گیرد و سایت دانشگاه پیام نور را باز می کند و وارد قسمت جزوات دانشگاهی می شود، جالب است! بیشمار فایل (پی دی اف) جزوات بر روی سایت این دانشگاه قرار گرفته است.

می گوید: «ما هیچ کتابی را کپی نمی کنیم بلکه تنها این فایل های (پی دی اف) که فقط جزوه هستند و نه کتاب را برای مراجعین متقاضی پرینت می گیریم. یعنی این فایل ها هنوز به صورت کتاب در بازار وجود ندارند و جزوه های سایتی است که دانشگاه پیام نور روی سایتش می گذارد»

کتابهای درسی، خریدهای اجباری

به کتابفروشی «بعثت» می روم و با «هاشمی» صاحب این کتابفروشی صحبت می کنم. وی می گوید: «ما در کار خرید و فروش کتابهای از دبستان تا دانشگاه هستیم و این کتابها همیشه متقاضی داشته است، چون وقتی معلم یا استاد به دانش آموز یا دانشجو کتابی را معرفی می کند او موظف است که آن کتاب را تهیه کند. اما کلاً خریدار کتاب کم شده است چراکه کتاب دیگر جزو ملزومات مردم نیست و تا مجبور نباشد کتابی نمی خرند و درواقع راندمان خواندن نسبت به سالهای قبل کم شده است».

وی ادامه می دهد: «من ۱۰ سال قبل کتاب غیردرسی هم می فروختم اما الان حتی یک جلد کتاب غیردرسی ندارم چون مردم برای خواندن کتابهای غیردرسی اجباری ندارند ولی دانشجو باید کتاب را تهیه کند تا درسش را پاس کند. درواقع باید بگویم که راندمان کتاب غیردرسی از ۱۰۰ درصد به ۱۰ درصد رسیده است».

سرنخ کپی کردن کتاب در دانشگاه هاست

این کتابفروش تصریح می کند: «الان خرید کتاب غیردرسی نیز کمتر شده است و اکثراً کتابها را دست به دست می کنند. یکی دیگر از مشکلات این است که متأسفانه چون مبلغ کتابها بالا رفته است یا دانشجوها تنبل شده اند استادها تنها چند فصل از یک کتاب را به معرفی می کنند وبه صورت جزوه درمی آوردند و در دانشگاه خودشان می فروشند و اصلاً فرصت نمی دهند کتاب از کتابفروش خریده بشود و به این ترتیب دارند این فرهنگ کتاب فروشی و کتاب خریدن را از بین می برند و آن را به سمت دفتر فنی و تکثیر سوق می دهند یعنی دانشجو به جای اینکه به کتابفروشی برود به دفتر فنی می رود».

وی می افزاید: «مثلاً فلان استاد اندیشه اسلامی درس می دهد و به دانشجویانش می گوید فلان فصل ها را بخوانید. خوب این گفتۀ استاد فقط در دانشگاه اتفاق می افتد و کتابفروش هیچوقت نمی فهمد استاد کدام فصل ها را گفته است و بنابراین ریشه کپی کردن کتاب در دانشگاه ها اتفاق می افتد که فصل ها را کپی می کنند و به شکل جزوه می فروشند، در اینجا کتابفروشی ها کتابی را کپی نمی کنند بلکه این موضوع در دفتر فنی ها انجام می شود اما آن ها نیز کتاب کپی نمی کنند بلکه جزوه های دانشگاهی را کپی می کنند».

ما به نفع دانشجو و به ضرر ناشر کار می کنیم

هاشمی تصریح می کند: «در این پاساژ همانند بافت ساختمانش که قدیمی است کتابها نیز بصورت دست دوم خرید و فروش می شود و به همین دلیل فعالیتش ضد ناشر حساب می شود و چون کتاب دست دوم خرید و فروش می شود ممکن است که من یک کتاب را ۱۰ یا ۱۵ مرتبه بخرم و بفروشم و همینطور این موضوع، چرخه وار می گردد و ناشر اینجا سود نمی کند اما اگر کتاب نو خرید و فروش بشود این کتاب ۱۰ یا ۱۵ مرتبه از ناشر خرید و فروش می شود و برگشته نمی شود. پس ما به نفع دانشجو و به ضرر ناشر کار می کنیم. یک دانشجو کتابی را فقط در یک ترم می خواند و بعد از آن دیگر به دردش نمی خورد و اگر ما آن کتاب را نخریم عملاً آن کتاب باید وارد چرخۀ بازیافت بشود. بنابراین ما آن را می خریم، ازطرفی نظارت روی قیمت هایی که ناشرین می گذارند وجود ندارد و واقعاً بسیاری از قیمت ها غیرمنصفانه است و خریدار قیمت بالا را از چشم من که کتابفروشم می بیند، ما چون جزئی هستیم به چشم می آئیم اما واقعیت این است که این قیمت را من نزدم بلکه ناشر زده است. البته خرید و فروش کتابهای دست دوم درسی که ما انجام می دهیم به ضرر آن کتابفروشی هایی می شود که فقط کتاب نو می فروشند اما خب آن ها هم باید شرایط دانشجوها را درنظر بگیرند و کمی به آن ها تخفیف بدهند».

وی می افزاید: «در کتابفروشی های خیابان آمادگاه وقتی مُهر مغازه روی کتاب زده شد آن کتابفروش دیگر کتاب را پس نمی گیرد اما من جنس فروخته شده ام را پس می گیرم. من برای مشتری ام کیسه ندوخته ام. مشتری که می آید اینجا کتاب دست دوم بخرد پس از قشر ضعیف جامعه است و من باید یاری اش کنم. ما حتی طرح های مختلفی می گذاریم و قیمت کتاب ها را به قیمت خرید به فروش می گذاریم اما کدام کتابفروشی آمادگاه چنین کاری می کند! تخفیف از انگیزه های خرید برای مشتری است».

انتشاراتی ها درصدد حذف کتابفروش!

صاحب کتابفروشی بعثت می افزاید: «قیمت کتابهای غیردرسی بالاست و فرهنگ کتابخوانی مردم ما نیز کم است. حتی این مبحث نیز مطرح شده است که ما کتابفروشی های سنتی هستیم و کارمان سنتی است و فروش کتاب باید صرفاً بصورت اینترنتی انجام شود. الان خیلی از انتشاراتی ها فایل (پی دی اف) کتابهای خودشان را می فروشند. الان اکثر رمان ها بصورت پی دی اف درآمده اند و خیلی از انتشاراتی ها کتابهای خودشان را اینترنتی با تخفیف های بسیار می فروشند مثلاً در سایتشان کتابهایشان را با ۲۵ درصد می فروشند اما به منِ کتابفروش کتابشان را با تخفیف پایین تر می فروشند یعنی می خواهند کتابفروش را حذف کنند و فروش مستقیم می گذارند».

هاشمی با اشاره به اینکه کتابفروش با سود ۱۰ تا ۱۵ درصد هیچوقت نمی تواند مغازه بخرد و با کتاب کسی به پول و ثروت نمی رسد، تأکید می کند: «کتابفروشان پاساژ شکری همه وضعیت دانشجو را درک می کنند و علاوه بر فروختن کتاب با قیمت های مناسب، به آنها مشاورۀ رایگان نیز ارائه می کنند؛ مثلاً من در کنکور سراسری به رتبه دورقمی کتاب فروختم بعد او آمده و کتاب هایش را به من فروخته و من متوجه شده ام که در این موفقیتش از چه کتابهایی استفاده کرده است، ازطرفی به فردی که رتبه اش ۱۰ هزار بوده نیز کتاب فروخته ام و فهمیده ام چه تجربه ای داشته است و به این ترتیب به دانشجویان متقاضی کنکورهای مختلف مشاوره داده ام».  

کتاب در اولویت سبد کالای مردم قرار ندارد

به کتابفروشی «ترم» می روم و با «صادقیان» صاحب این کتابفروشی صحبت می کنم. وی می گوید: «در سبد کالای مردم کتاب در رده ششم و هفتم و یا دورتر قرار دارد. هرچند که کار من خرید و فروش کتابهای درسی است اما کاملاً واقف به این موضوع هستم، البته که مردم ما اهل کتاب نیستند و کتابهای درسی نیز از روی اجبار توسط دانش آموزان و دانشجویان خریداری می شود، چون اولین دغدغه شکم است، بعد جای خواب، بعد پوشاک، بعد لوازم خانه، بعد ماشین و بعد اگر دغدغه ای وجود نداشت کتاب نیز در این سبد قرار می گیرد».

وی می افزاید: «قیمت کتابها گران نیست اما برای دانشجو گران است، ما کتابهای دست دوم را می خریم و می فروشیم و به این صورت به دانشجو کمک می کنیم».

در کشور ما فقر فرهنگی وجود دارد

صادقیان تصریح می کند: «وضعیت فروش کتاب علاوه بر کاهش بسیار محسوس علاقه مردم به کتاب، دلایل بسیاری دارد، درست مثل فروشگاه های کورش که با تخفیف هایش باعث شده کار سوپرمارکت ها کساد بشود و خوب اینها سرمایه داریهای بزرگ هستند و این مافیای کلی است که در حوزه کتاب نیز وجود دارد، بنابراین من باید حواسم به زندگی ام باشد. من الان ۷ میلیون تومان برگشتی دارم که مربوط به ۱۰ روز پیش است. کل کتابهای مغازه ام ۲۳۰ میلیون تومان است ولی مثلاً امروز تا الان ۱۲۰ هزار تومان فروش داشته ام و کاملاً احساس می کنم که هرسال فروشم درحال اُفت است. مسلماً به این هم فکر می کنم که اگر روز یه به مرز ورشکستگی برسم آیا به من دست‌بند بزنند و ببرند بهتر است یا اینکه کتابی که رویش قیمت۲۰ تومان زده اند را ۱۰ تومان بفروشم تا مشکلم حل بشود!؟ من اگر روزی ببینم دارم ورشکست می شوم این همه کتابی که در مغازه ام دارم و۲۳۰ میلیون تومان است را با قیمت ۵۰ میلیون تومان حراج می کنم».

ما در کشورمان به تئوریسین های بزرگ نیاز داریم

صاحب کتابفروشی ترم به سرانۀ بسیار پایین مطالعه در ایران اشاره می کند. او تصریح می کند: «اینقدر که مردم ایران فوتبالیست ها و بازیگرها را می شناسند کتابها و نویسندگانش را نمی شناسند و این نشان دهندۀ فقر فرهنگی در کشور ما است. مردم حاضرند ۳ میلیون تومان بدهند و گوشت خوب بخرند ولی حاضر نیستند ۳۰ هزار تومان کتاب بخرند! ما ۴۰۰ سال است که ابن سینا نداشتیم، سعدی و حافظ نداشتیم. ما نیاز به تئوریسین های بزرگ داریم».

این دو گزارش نیز با رویکرد علت یابی عدم خرید کتاب و کاهش مطالعه و میزان علاقمندی مردم به کتاب صورت گرفت و تلاش شد ضمن گفتگو با کتابفروشی های دو مرکز مهم فروش کتاب در شهر اصفهان یعنی «کتابسرای آمادگاه» و «پاساژ شِکری»، علل کاهش خرید کتاب توسط مردم بررسی شود.

از روز پنج شنبه دوم آذرماه ۱۳۹۶ طرح پاییزه کتاب در کشور آغاز شده است و فروش کتابها با شعار «هر ورقش دفتریست...» با تخفیف ۳۰ و ۳۵ درصدی ویژه چهارمین دوره کتابگردی در ۷۶۳ کتابفروشی ۳۱ استان سراسر کشور درحال اجراست، و تا ۲۲ آذرماه در مراکز استان ها و تا ۲ دی ماه در شهرستان ها ادامه می یابد. هرچند که این طرح مقطعی است اما شاید بتواند بارقه های امید به کتابخوانی را زنده نگاه دارد. آنچه مسلم است در کشور ما نیاز به فرهنگسازی در حوزۀ کتابخوانی یکی از ضروری ترین نیازهای زیربنایی است...

گزارش از شیرین مستغاثی

منبع: ایمنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۸۹۳۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم ثبت سفارش کتاب‌های درسی در سریع‌ترین زمان ممکن

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز قم؛ عباس اسکندری پور در گفتگو با میز تحریریه خبر استان با بیان اینکه ثبت سفارش کتاب‌های درسی در سامانه‌های my.medu.ir، my.gov.ir و irtextbook.ir امکان پذیر است افزود: ثبت نام پایه‌های تحصیلی دوم تا شش ابتدایی، هشتم ، نهم ، یازدهم و دوازدهم از ۵ اردیبهشت آغاز شده و تا ۳۱ خرداد ادامه دارد.
وی گفت: ثبت سفارش پایه‌های اول، هفتم و دهم نیز از ۱۰ تیر آغاز می‌شود و تا نهم شهریور ادامه دارد.
اسکندری پور گفت: در صورت نیاز به ویرایش، در زمان خاص این امکان برای والدین فراهم خواهد شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • افزایش ۵۹۳ درصدی قیمت کره حیوانی از سال ۱۳۹۹/ پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال/ انتقاد وزیر صمت از مافیای واردات خودرو/ صف میلیونی برای دریافت وام اجاره
  • لزوم ثبت سفارش کتاب‌های درسی در سریع‌ترین زمان ممکن
  • طراحی سؤالات امتحانات نهایی فقط از کتب درسی است
  • حضور کتاب‌فروشی‌ها در نمایشگاه کتاب، آری یا خیر؟
  • ارگان‌زدگی؛ گریبان‌گیر نمایشگاه کتاب است
  • آب چاه بخورید اما آب بسته‌بندی شده نه! | حرف‌های جنجالی مدیر آزمایشگاه کنترل کیفیت مواد غذایی ؛ دروغ بزرگ مافیای روغن چیست؟ | برنج ایرانی بخورید چون..
  • سوالات امتحانات نهایی دانش‌آموزان چطور طراحی می‌شود؟
  • سوالات امتحانات نهایی چگونه طراحی می‌شود؟
  • صالحی عمران: نیازمند نظر کارفرمایان صنایع در تدوین برنامه‌های درسی هستیم
  • نیاز مرغ روزانه کشور کمتر از ۷ هزار تن است